Prva lekcija - Iishvara Pranidhana

izvor

Prva lekcija je praktična primjena Iishvare Pranidhana.

Ovdje se tijek uma usmjerava prema cilju primjenom osobne mantre ponovljene u određenoj čakri. Osobna mantra i osobna čakra poznate kao Ishta Mantra i Ishta čakra. Daju se prema osobnoj psihičkoj vibraciji.

Um se veže za različite svjetovne predmete. Da bi se postigla optimalna koncentracija, um se mora povući iz tih objekata prije nego što se može usmjeriti interno. U tu svrhu se uče i shuddhis (faze povlačenja). Postoje tri shuddhis:

  1. Bhuta Shuddhi: Jednom kada sjedne u položaj meditacije,započinje proces povlačenja uma iz tijela i vanjskih utjecaja fizičkog svijeta.
  2. Asana Shuddhi: Povlačenje uma iz tijela i koncentriranje uma na točku poznatu kao Ishta čakra, kontrolna točka uma. Ta se točka razlikuje od osobe do osobe.
  3. Citta Shuddhi: Jednom kada se um povukao iz tijela, pomaknite um prema Ishta čakri. Kad dosegnete Ishta čakru, tada pomislite da ste okruženi kozmičkom sviješću.
  4. `Dhyana ideacija: poistovjećivanje s duhovnim konceptom Ishta Mantre, odnosno spajanje atmana s Brahmom. Ovo vodi jednom u transcendentalno stanje beskonačne Anande.

Riječ o Ishta Mantri; mantru Ishte daje samo Guru. Ishta mantra je vrlo važna i posebna, jer je ona osnažena od strane Gurua.

Tehnika ponavljanja Ishta Mantre ne odnosi se samo na njezinu zvučnu vibraciju, već je njezino značenje od najveće važnosti. Kad ponovite mantru, čovjek mora razmišljati o njenom značenju.

Sve lekcije praktikanta mora poučiti acarya Ananda Marge.

-o-
Druga lekcija

Ovo je praktična primjena Brahmacharye koja je četvrta točka Yame. To uključuje uporabu osobne mantre zvane Guru Mantra da bi se privukao osjećaj kozmičke ideje kad god se izvodi bilo koja mentalna ili fizička akcija. Ovo proširuje postupak meditacije tako da obuhvaća sve događaje iz nečijeg svakodnevnog života.

Naputak za primjenu o druge lekcije:

  1. Ponovite Guru Mantru prije jela.
  2. Ponovite Guru Mantru prije obavljanja zadatka. Na primjer, možete ponoviti Guru Mantru prije nego što počnete raditi svoj posao za računalom ili biste možda htjeli mentalno ponoviti svoju Guru Mantru neposredno prije nego što sjednete čitati ovaj blog.
  3. Ponavljajte Guru Mantru svaki put kada pomislite na nekoga koga ne volite i to vam pomaže da jasno shvatite sve.
  4. "Sve je stvoreno od Brahme." Brahma je poprimila oblik svega. Kada gledate objekt, mentalno možete uzeti Guru Mantru i pomisliti da je objekt Brahma misleći na to da objekt i Brahma nisu odvojeni.

-o-
Treća lekcija

Tattva Dharana je tehnika kojom jača um i donosi kontrolu nad čakrama. Ova kontrola čakri pomaže u reguliranju protoka energije u tijelu.

Budući da čakre od muladhare do vishuddhe kontroliraju pancha buta (pet elemenata) nad tijelom i prvih 48 vritisa (težnji/nagona), ova praksa Tattva Dharane daje mogućnost kontrole mentalnih sklonosti i ravnoteže pancha buta (pet elemenata).

-o-
Četvrta lekcija

Um kontrolira Jnanendriyas (5 kognitivnih osjetila: miris, okus, gledanje, dodir i sluh) i Karmendriyas (5 aktivnih izraza: uklanjanje, reprodukcija, kretanje, hvatanje, govor) i prán'áh (vitalna sila, strujanje zraka) kontrolira um, dakle kontrolirajući prán'áh, čovjek može kontrolirati mentalne aktivnosti.

Budući da čakre od muladhare do vishuddhe kontroliraju pancha buta (pet elemenata) nad tijelom i prvih 48 vritisa (težnji/nagona).
Ova praksa Tattva Dharane daje mogućnost kontrole mentalnih sklonosti i ravnoteže pancha buta (pet elemenata).

citat: "Ako želite povećati svoju sposobnost prihvaćanja, morate kontrolirati prán'áhu."

Appercepcija je sposobnost opažanja ili razumijevanja; željan razlučivanja. To je poput "perceptivnog oka" ili "perceptivnog opažanja".

Četvrta lekcija je práníáyáma koja se naziva Sádhárana Prán'áyáma, a koristi se za kontrolu nad pránom.

"Redovnom praksom um će se koncentrirati."

Četvrta lekcija namijenjena je sodhakama koje imaju tantričku dikšu (inicijaciju u tantru).

-o-
Peta lekcija - Čakra Shodhana

Peta lekcija naziva se čakra shodhana, što doslovno znači pročišćavanje čakri.
To je takoder vrsta Dharane jer previše uključuje koncentraciju uma na bindu čakri.
Čakre su kontrolne točke uma i tijela. Primjenjujući mentalnu snagu, koristeći svoju Ishta Mantru na poseban način, čakre se pročišćavaju.

Savjet pri petoj lekciji:
U Čakra Shodhana usredotočite se na bindu svake čakre; ovo je vrlo važno kada je fokus potpuno jedno-usmjeren na bindu!

kući